YaşamYazılar

Bunlar da teknoloji hastalıkları

Bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlar artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Ancak bu kadar yoğun ve uzun süreli kullanım sağlığımızı ciddi şekilde tehdit edebilir

Herkesin elinde akıllı telefonlar, tabletler. Sofralarda sohbetler bile artık uzun sürmüyor. Çocuklar ise sanki ellerinde tabletle doğmuş gibi, sürekli küçücük ekrana bakıp oturdukları yerden sadece parmaklarını hareket ettirip saatlerce vakit geçirebiliyor. Peki, bu kadar uzun süre ekrana bakıp internette dolaşmanın insan vücuduna olumsuz etkileri yok mu? Var hem de ciddi boyutlara ulaşacak sonuçlar doğurabilir. Özellikle bilgisayar ve tablet bağımlısı olan çocukları ileride çok büyük ve ciddi tehlikeler bekliyor. İşte elinden cep telefonunu tabletini düşürmeyen, saatlerce bilgisayar başında vakit geçirenleri bekleyen hastalıklar:

Karpal Tünel Sendromu

Çok fazla bilgisayar kullananlar maruz kalıyor. Özellikle klavye ve mouse’un uzun süre aynı pozisyonda ve desteksiz kullanılması etkin oluyor. Önceleri bilek kemiğinde belirgin bir büyüme, ardından parmaklarda uyuşukluk başlıyor. Bilekte dayanılmaz ağrı oluyor, hatta kişi bardak tutmakta, şişe kapağı açmakta bile zorlanır, hatta yapamaz hale geliyor. Bunun nedeni de median sinirlerin bilek kısmında sıkışmasından ileri geliyor. İhmal etmeyip tedaviye başlarsanız ameliyat aşamasına gelmeden iyileşebilirsiniz. Ama elinizi zorlayıp, tedaviyi geçiştirirseniz yani geç kalırsanız tek yol ameliyat. Mutlaka atel kullanmak gerekiyor. Bilek destekli mouse pad ve klavye kullanmalısınız. Bir de sürekli kullandığını eliniz havada değil, masada dirsek altından itibaren kullanmalısınız. Yani, kucakta bilgisayar kullanmaya son…

Tenisçi Dirseği

Laptop ve tablet kullananlarda görülüyor. Uzun süre dirseğin havada kalması ve bütün gücün bilek üzerine yüklenmesi neden oluyor. Halk arasında tenisçi dirseği hastalığı denilen ve literatürdeki adı ‘Lateral Epikondilit’, işin ilginç tarafı tenisçilerde çok nadir görülüyor. Ön kol kaslarının aşırı yorulması ve gerilmesi sorucu oluşan bu hasar dirsek kemiği üzerinde ağrı, hassasiyet, kemiğin şişmesi, elin gücünü kaybetmesi gibi belirtiler veriyor. Ön kol kaslarını zorlamayacak dirseklik takılması ve dirsek bölgesine günde 3-4 defa buz uygulanması gerekiyor. Bu rahatsızlıktan korunmak için de çalışırken dirseğiniz ve kolunuzun altında destek olmalı. Uzun süre çalışmak zorundaysanız, kısa molalar verip kollarınızı dinlendirin. Bu rahatsızlığın tedavisini tam uygulamaz veya ilerlemesine izin verirseniz çözüm yine ameliyat.

Boyun Düzleşmesi

Uzun süre bilgisayar, tablet veya cep telefonu kullananlar maruz kalıyor. Özellikle ofiste uzun süre masa başı çalışanları da tehdit ediyor. Elinde sürekli tablet oyun oynayan çocuklarınızı iyice gözlemleyin. Bu hastalığa yakalanmaları daha kolay… Henüz gelişimlerini tamamlamadıkları için ileride geri dönülmesi zor rahatsızlıklara yol açabilir. Boyun düzleşmesinin belirtilerini anlamak çok kolay… Sık sık boynunuz ağrıyor, tutuluyor ve sağa sola çevirmekte zorlanıyorsanız hemen doktora gidin. Ama korkmayın, çok ilerlemeden tedaviye başlarsanız boynunuz eski haline gelir. Ancak doktorun verdiği egzersizleri aksatmadan yerine getirmeniz gerekiyor. Ayrıca çalışma şeklinizi düzeltin, sürekli öne eğik çalışmayın. Bu hastalığın zamanında tedavi edilmemesi boyun fıtığına yol açabilir. Uzmanlar boyun düzleşmesinin akciğer hastalıkları ve spazma da neden olacağı konusunda uyarıda bulunuyor. Ayrıca sürekli baş ağrısı ve baş dönmesine de neden olabiliyor.

Göz hastalıkları

Göz kuruluğu, göz yorgunluğu ve göz bozulması… Bunların hepsi bilgisayar, tablet ve cep telefonunu uzun süre kullananları bekleyen tehlikeler. Elinden tablet düşürmeyen çocuklar, daha ergenlik çağını bitirmeden yakını görmekte zorlanmaya hatta gözlük kullanmaya başlayabilir. Uzmanlar çocukların bilgisayar ve tablet ekranlarına günde 3 saatten fazla bakmasını önermiyor. Sürekli ekrana bakarak çalışmak zorundaysanız, belirli aralıkla mola verip gözlerinizi kapatıp biraz dinlendirin. Her gün en az 10 dakika bakabildiğiniz kadar uzağa, ufuk çizgisine kadar bakıp gözlerinizi rahatlatın.

Kireçlenme

Uzun süre aynı pozisyonda oturmaktan dolayı el ve ayak eklemlerinde, sürekli tablet kullanmaktan dolayı parmaklarda kireçlenme meydana gelebilir. Özellikle soğuk ortamlar kireçlenmenin etkisini arttırabilir. Sakın parmaklarınızı çıtırdatmayın, kireçlenmeyi daha da körüklersiniz. İlerleyen durumlarda bu çıtırdatma kist oluşumuna bile neden olabilir. Korunmak için belirli aralıklarla yerinizden kalkın, oturma pozisyonunuzu değiştirin ve basit egzersizler yapın.