GurmeYaşam

Özellikle bitter çikolata, her derde deva

Çikolata. O lezzetli, mutluluk veren, kalpleri gülümseten, çoğumuz için vazgeçilmez atıştırmalık. Yumurta tavuk paradoksu gibi yıllardır uzmanları ikiye bölmüş durumda. Çikolata yararlı mı yoksa zararlı mı? Shakespeare bu durumu belki de şöyle yorumlardı: “Çikolata yemek veya yememek. İşte bütün mesele bu.”

Çikolata kimi zaman günah keçisidir. Fazla kiloların, alerjinin, kalp, kolesterol ve damar hastalıklarına sahip olanlar için tetikleyici olarak gösterilir. Gerçekten öyle mi acaba? Şimdi alerji konusunu bir kenara bırakalım. Bu hastalıklara sahip insanlar için doğru miktarda doğru çikolata, zarar yerine yarar verebilir mi?

Örneğin bazı arkadaşlarınızdan sık sık duyuyorsunuzdur:

“Çikolatayı çok seviyorum ancak yiyince kilo alıyorum”. Ya da, “Çikolata yemek istiyorum fakat kolesterolüm yüksek”. Bir de zaman zaman tutan çikolata krizleri var ama o ayrı bir konu. İşte burada bilim adamları devreye giriyor. Diyorlar ki: “Çikolata ama her çikolata değil. Bitter çikolata”.

Kanıtlandı: Bitter çikolata sağlığa yararlı

Size bir araştırmadan bahsetmek istiyorum. Louisiana State University (LSU) bu konuda bir çalışma yapmıştı yıllar önce. Ve sonucunda önemli bir buluşa imza atıp, bitter çikolatayı kahraman ilan etmişlerdi. American Chemical Society’de de yer alan açıklamaların özeti kısaca şöyle:

“Bitter çikolata bağırsaklarımızda bulunan Bifidobacterium adlı bakteri için çok lezzetli bir madde. Çikolatayı alan bakteri, vücuda faydalı olan polifenol bileşimlerini salgılıyor. Uzmanlara göre bu salgı, kalp için çok yararlı. Yani kalp krizi vakalarını engelleyebiliyor.”

Araştırmada, kakao tozu da masaya yatırılmış. Yapılan testlerde, yüzde yüze yakın bitter çikolatayla aynı oranda polifenolik ve antioksidan bileşimlere sahip olduğu belirlenmiş.

Sindirim Sistemi de Çikolatayı Çok Seviyor

Ve araştırmanın en önemli kısmına geldik. Mide ve bağırsaklarımızın da ara sıra çikolataya ihtiyacı var. Valla ben bu sonucu çıkardım. LSU ekibinin bu konudaki raporu şu şekilde:

Bifidobacterium ve laktik asit bakterileri gibi iyi mikroplar çikolata adeta bir ziyafet. Bitter çikolata yediğinizde, onu büyütür ve fermente ederek iltihap önleyici bileşikler üretirler. Bağırsaktaki diğer bakteriler ise, iltihaplanma ile ilişkilidir ve gaz, şişkinlik, ishal ve kabızlığa neden olabilir. Bunlar arasında bazı Clostridia ve bazı Escherichia Coli bulunur.”

Son olarak, unutmadan: Daha önce yapılan araştırmalarda da bitter çikolatanın beyin fonksiyonları ve diş sağlığı üzerindeki olumlu etkileri ortaya çıkarılmıştı. Ama doktorların bir de şöyle uyarısı var:

“Abartmayın. Aşırıya kaçmayın. İçinde en az yüzde 60 kakao içeren bitter çikolata yiyebilirsiniz. Ancak, günde en fazla 30-40 gram.”

Ah bir de bu var: Kahve sağlığa zararlı mı yararlı mı? Zararlı diyenlere rağmen içerim. Çünkü kahvesiz yapamayanlar grubundanım. Şimdi kahvemi koyup yanında bitter çikolatamı afiyetle yiyebilirim.