GeziYaşamYazılar

Antalya’da yaz başkadır

Antalya’ya ilk kez 10 yaşında gitmiştim.
Aylardan yine temmuz ayıydı. Aklımda kalan havanın sıcaklığı, denizinin güzelliği ve şelaleri olmuştu. 70’li yıllardı, henüz dev oteller, tatil köyleri inşa edilmemişti. Çevresi bakirdi ve her tarafı buram buram tarih kokuyordu. Bugün değişen tek şey dev oteller ve çılgın gece hayatının eklenmesi. Doğası, tarihi kalıntıları hala ilk gördüğüm günkü gibi beni büyülemeye devam ediyor… 24 saat yaşayan bir kent Antalya. Anlatacak o kadar çok şeyi var ki, bu sefer sadece plaj ve şelalelerini anlatayım dedim.

Antalya’nın en ünlü plajları

Aslında Antalya ve çevresinde 20’den fazla plaj var. Hepsinde denize girdim. Kimi incecik kumlu, kimi büyük çakıllı… İşte bu plajların en ünlüleri:
Konyaaltı: Antalya’nın hemen 3 km batısında. Upuzun bir plaj. Kalın kumları var deniz biraz çakıl taşlı.
Lara:
İncecik kumu var, Antalya’dan 12 km doğuya gitmeniz gerekiyor. Hemen dibinde çam ormanları var.
Kleopatra: Antalya’nın Alanya ilçesinde tam 2 km uzunluğunda. Kumu incecik ve denizi oldukça sığ. Kleopatra’nın burada denize girdiği söylenir ve adını da ondan almıştır.
Karpuzkaldıran Plajı: Denizi sığ ve kumu inceciktir. Düden Şelalesi’nin denize döküldüğü yerde olan bu plaj, Lara plajının da hemen yanında yer alır.
İncekum: Adı gibi kumları incecik olan bu plaj da çam ağaçlarının hemen dibindedir. Alanya’nın yaklaşık 20 km batısında kalır

Antalya
Antalya

Antalya’nın şelaleleri

Hayatımda ilk gördüğüm şelale, Antalya’daki Düden Şelalesi’ydi. Hiç unutamadım. Ondan sonra hem Türkiye’de hem de dünyada birçok şelale gördüm ama nedense aynı etkiyi yapıp o kadar derinden büyüleyemedi beni hiç biri. Özellikle öğlen saatlerinde Antalya’da deniz kenarı yerine şelalelerin olduğu yeri ziyaret etmenizi öneririm.

İşte Antalya’nın şelaleleri:
Düden Şelalesi: Antalya’dan yaklaşık 8 km uzaklıkta. Lara plajına gidiyorsanız dönüşte mutlaka uğrayın, çünkü aynı yol üzerindeler. Düden Suyunun büyük bir gürültü ile 50 metre yükseklikteki falezlerden denize dökülmesini unutamayacaksınız. Ama bitmedi, asıl şelale için biraz daha yol almanız gerek. Düden Şelalesi Antalya’nın 15 km kadar kuzeyinde yer alıyor. Bu çağlayanın arkasında bir mağara var. Adeta düşler alemine yolculuk yapar gibi…

Manavgat Şelalesi: Aslında iki tane var. Büyük Manavgat ve Küçük Manavgat… Manavgat çayının döküldüğü bu şelaleler de yılın her mevsimi su çağlayarak akar. Küçük şelalenin çevresi piknik alanı. Daha ileride Büyük Manavgat Şelalesi’ne ulaşacaksınız. Kökleri suyun içine uzanan ağaçların altında da oturup serinleyebilirsiniz.
Kurşunlu Şelalesi: Hemen Antalya Havaalanının dibinde, 3 km sonra tabelalından Kurşunlu Şelalesi’ne ulaşabilirsiniz. Çevresinde mesire yerleri bulunan Kurşunlu Şelalesi’nde öğle saatlerini serin geçirip, daha sonra plaj bölgesine geçmek en akıllıca seçimlerden olacaktır.

Antalya’da gece hayatı

Yılın 12 ayı Antalya’nın eğlence yerlerinde doyasıya eğlenebilirsiniz. Yazın turist sayısının artması, yazlık mekanların açılmasıyla sonsuz bir seçenek var önünüzde.

(2 Temmuz 2014 Posta212 Gazetesi’nde yayınlanmıştır.)