Biz az yediğini ve çok hareket ettiğini sanan toplumuz
Kimi “Açlıktan kendimi öldürüyorum ama su içsem yarıyor, kesinlikle kilo veremiyorum” diyor, kimi de “Benim metabolizmamda kesinlikle bir bozukluk var. Yoksa çok bir şey yemiyorum” diye şikayet ediyor… Aslında şu metabolizma meselesi işin temeli… Metabolizma nedir ve nasıl işler diye başlayıp, aklımı kurcalayan soruları uzmanlarına sordum… İşte Ender Saraç’ın röportajı.
Metabolizma nedir ve neden yavaşlar?
Vücudun dinlenme halindeyken sarf ettiği enerjiye bazal metabolizma hızı deniliyor. Gençlerde bazal metobolizma hızı yüksektir. Bu yaşlandıkça azalır. Metobolizma hızı uzun ve ince yapılı kişilerde, çocuk ve hamilelerde daha yüksek olabilir. Yağlı dokulara sahip kişilerde daha düşüktür. Ateşli hastalıklar, stres hormonları, dış ortamın sıcak veya soğuk olması bazal metabolizma hızını arttırır. Şiddetli ve uzun süreli açlık durumunda ise bazal metabolizma hızı azalır. Tabii düzensiz uyku da metabolizmayı yavaşlatır. Bir de bazı hormonal hastalıklar özellikle tiroid beziyle ilgili olanlar metabolizmayı yavaşlatır.
Sağlıklı kilo vermenin altın kuralları nelerdir?
Önce zihinsel obeziteyi halletmek gerek. Kilo verebileceğine inanmak ve doğru zamanda olduğunu hissetmek önemli. Profesyonel yardım alanda başarı daha yüksek oluyor ama onsuz olmak diye bir şey yok. Uzmanların televizyonda anlattıkları, gazetede çıkan yazılar, bu konuda yazılmış kitaplardan genel kuralları uygulamak buna biraz da egzersiz katılarak yapıldığı zaman metobolizmanın canlanma ve sağlıklı kilo verme işlemi büyük ölçüde gerçekleşir. Ancak ısrarla az yiyip hareket etmenize rağmen kilo veremiyorsanız mutlaka bir hekime başvurmanız lazım.
Metabolizmayı ne hızlandırır?
Sabah erken kalkmak metabolizmayı canlandırır. Yine sabah yeşil çay, beyaz çay veya Türk kahvesi gibi doğal kafein içeren içecekler almak, bol sıcak su içmek yararlıdır. Yine zencefil, biberiye, kekik, soğan, sarımsak, karabiber, pul biber, wasabi gibi metabolizmayı canlandıran acıları diyete katmak gerekir. Uzun süre aç kalıp kan şekerini düşürmeden diyet yapmak gerekir. Genelde 3 ana ve 4 ara öğün şeklinde beslenmek gerekir. Onun dışında bazı masajlar yararlıdır. Özellikle canlandıran kuru ve sıcak masajlar oldukça yararlı olabilir. Bu arada psikolojik olarak da kendimizi hırslandırmalı. Düzenli uyku çok önemli. Akşam geç yatıp sabah geç kalkmak iyi bir şey değil. Bu metabolizmayı yavaşlatır.
Peki kaçınmamız ve soframızdan eksik etmememiz gerekenler?
Mümkün olduğunca şeker ve unu azaltmak lazım. Ayrıca garcinia cambogia diye bir bitkiyi öneriyorum. Fazla yağların depolanmasına karşı azaltıcı etkisi vardır, ayrıca iştahı teskin edici özelliği bulunmaktadır. Her şeyi yiyip içebilirsiniz. Ben sadece kızartma tüketmiyorum. Mümkün olduğunca beyaz un ve beyaz şeker tüketmiyorum. Alkol kullanmıyorum. Alkol özellikle kilo üzerinde olumsuz etki yapıyor.
Her türlü diyeti ve egzersizi deneyip yine de kilo veremeyenler için ne diyorsunuz?
Mutlaka bir hormonal rahatsızlık vardır. Hekim kontrolü gerekmektedir. Bunun için kan tahlili yapılarak hormonlara bakılmalıdır. Ama bir de şöyle bir şey var, az yiyorum ya da su içsem yarıyor diyor bazıları. Bu kişiler bazı hatalara düşüyorlar. Mesela az yediklerini zannediyorlar veya hiç hareket etmiyorlar. Biz az yediğini zanneden ve çok hareket ettiğini düşünen bir toplumuz.