Bilim

NASA astronotu Christina Hamak Koch

Christina Hamak Koch, 2013 yılında NASA astronotu seçildi. Uluslararası Uzay İstasyonunda (ISS) Expedition 59, 60 ve 61 için uçuş mühendisi olarak görev yaptı. Koch en uzun single (tek başına) rekorunu kırdı. Uzay uçuşunda bir kadın olarak toplam 328 gün uzayda kaldı ve tamamı kadınlardan oluşan ilk uzay yürüyüşüne katıldı. NASA’nın Artemis II misyonuna Görev Uzmanı I olarak atandı.

Doğma büyüme Michigan’lı olan Christina, Astronot Birliği’ne katılmak üzere seçildiğinde Livingston, Montana’ya taşındı. Yazlarını ailesinin Michigan’daki çiftliğinde geçirerek büyürken, ona sıkı çalışma ve zorluklara karşı tutku aşılanmıştı. Hobileri arasında sörf, kaya tırmanışı, koşu, yoga, sırt çantasıyla seyahat, fotoğrafçılık ve kampçılık yer alıyor. Ayrıca fırsat buldukça gönüllü olarak yardım kuruluşlarında çalışıyor.

Eğitim hayatı ve mesleki deneyimleri

Koch, Raleigh, Kuzey Carolina’daki North Carolina Eyalet Üniversitesi’ne gitti ve burada elektrik mühendisliği ve fizik alanında Lisans dereceleri ve elektrik mühendisliği alanında Yüksek Lisans derecesi aldı ve Gana Üniversitesi’nde yurtdışında eğitim gördü. Liseyi Durham, Kuzey Carolina’daki North Carolina School of Science and Math’da ve Jacksonville, North Carolina’daki White Oak Lisesi’nde okudu. Daha sonra North Carolina Eyalet Üniversitesi’nden Fahri Doktora unvanı aldı.

Koch’un Astronot olmadan önceki deneyimi hem uzay bilimi enstrüman geliştirmesini hem de uzaktan bilimsel alan mühendisliğini kapsıyordu. Kariyerine NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde (GSFC) Elektrik Mühendisi olarak başladı ve burada çeşitli NASA uzay bilimi görevlerindeki araçlara katkıda bulundu. Koch daha sonra Amerika Birleşik Devletleri Antarktika Programında Araştırma Görevlisi oldu; bu program, Admunsen-Scott Güney Kutbu İstasyonunda bir kış tatili ve Palmer İstasyonunda bir sezon geçirmeyi içeriyordu. Bu görevi sırasında İtfaiye ve Arama Kurtarma Ekiplerinde üye olarak görev yaptı. Koch daha sonra Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı Uzay Departmanı’nda Elektrik Mühendisi olarak uzay bilimi enstrüman geliştirmeye geri döndü ve burada Juno ve Van Allen Probları gibi görevlerde enstrümanlara katkıda bulundu. Koch daha sonra Antarktika’daki Palmer İstasyonu ve Grönland’daki Summit İstasyonuna turlar düzenleyerek uzaktan bilimsel saha çalışmalarına geri döndü. Daha sonra Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’ne katılarak uzak bilimsel üslerde çalışmaya devam etti; Utqiagvik, Alaska’da Saha Mühendisi ve Amerikan Samoa Gözlemevi’nin İstasyon Şefi olarak görev yaptı. Kariyeri boyunca teknik eğitim, gönüllü eğitmenlik ve eğitim amaçlı sosyal yardımlarda bulundu.

NASA ve Uzay Uçuşu Deneyimleri

Koch, 2001 yılında NASA Akademi programına katıldı ve kariyerinin başlarında GSFC’de Elektrik Mühendisi olarak çalıştı. 2013 yılında 21. NASA astronot sınıfının sekiz üyesinden biri olarak seçilmiş ve 2015 yılında Astronot Adayı eğitimini tamamlamıştır. 2018 yılında ISS’de uzun süreli bir görev olan ilk uzay uçuşuna atanmıştır. Uzay uçuşunun ardından Koch, Astronot Ofisi Atanmış Mürettebat Şubesi Şube Şefi olarak görev yaptı. Daha sonra NASA’nın Johnson Uzay Merkezi’nde Merkez Direktörü için Teknik Entegrasyon Asistanı olarak rotasyona gitti. Koch şu anda NASA’nın Artemis II görevi için eğitim alıyor.

Koch, 14 Mart 2019’da Roscosmos Kozmonotu Alexey Ovchinin ve NASA Astronot Nick Hague ile birlikte Soyuz MS-12 uzay aracıyla Baykonur Kozmodromundan fırlatıldı. Roscosmos Kozmonotu Alexander Skvortsov ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) Astronotu Luca Parmitano ile birlikte 6 Şubat 2020’de MS-13 Soyuz uzay aracıyla Dünya’ya döndü. ISS’de 59, 60 ve 61 numaralı Seferlerde Uçuş Mühendisi olarak görev yapan kendisi ve mürettebatı, birçok bilim ve teknoloji geliştirme alanında yüzlerce deneye katkıda bulundu. Görevlerinde öne çıkan bilimsel konulardan bazıları arasında Alfa Manyetik Spektrometreyi yükseltmek için robotik yapmak, farmasötik araştırmalar için protein kristalleri yetiştirmek ve 3 boyutlu biyolojik yazıcıları mikro yerçekiminde test etmek yer alıyor. Koch, tamamı kadınlardan oluşan ilk üç uzay yürüyüşü de dahil olmak üzere altı uzay yürüyüşü gerçekleştirdi. toplam 42 saat 15 dakika. Uzayda toplam 328 gün geçirdi.

Ödüller/Onurlar:
Neil Armstrong Mükemmellik Ödülü, Astronot Bursu Vakfı, 2020; Astronot Mühendisi Ödülü, Ulusal Uzay Kulübü ve Vakfı, 2020; Küresel ATHENA Liderlik Ödülü, ATHENA Uluslararası, 2020. NASA Grup Başarı Ödülü, NASA Juno Misyonu Jüpiter Enerjik Parçacık Dedektör Aleti, 2012; Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı, Yılın Buluşu adayı, 2009; Amerika Birleşik Devletleri Kongresi Antarktika Hizmet Madalyası, Winter-Over unvanıyla, 2005; NASA Grup Başarı Ödülü, NASA Suzaku Misyonu X-ışını Spektrometre Aleti, 2005.

Christina Koch instagram hesabı: astro_christina