Yaşam

İş görüşmesine hazırlanmanın on kuralı

Günümüzün iş piyasasında rakiplerinizin arasından bir adım öne çıkmanız gerekiyor; yoksa rekabete karşı koyamazsınız. Büyük güne hazırlanırken bu 10 altın kuralı aklınızdan çıkarmayın.

  1. Şık giyinin: Ne giyeceğinize mülakat gününden önce karar verin. Sektöre ve başvurduğunuz pozisyona göre en uygun giysileri seçin, lekesi var mı ya da buruşuk mu diye kontrol etmeyi de ihmal etmeyin. Söz konusu şirket rahat bir yer olsa bile yataktan kalkıp gelmiş gibi görünmek istemezsiniz. Her şeyden önce, kendinize güveninizin tam olması için iyi giyinmelisiniz. Kendinizi iyi hissederseniz, karşınızdakiler de ona göre tepki verir.
  2. Dakik olun: Mülakata sakın geç kalmayın. Biraz erken gidin ki beklenmedik durumlara karşı biraz vaktiniz olsun, örneğin kaybolabilirsiniz. Binaya mülakattan 10-15 dakika önce girin.
  3. Araştırma yapın: Mülakattan önce başvurduğunuz şirket hakkında araştırma yapıp sunduğu hizmetler, ürünler, müşterileri ve rakipleriyle ilgili mümkün olduğu kadar çok bilgi edinin Böylece şirketin ihtiyaçlarını iyi anlayabilir ve bu ihtiyaçlara nasıl cevap verebileceğinizi tahmin edebilirsiniz. Şirketi ve piyasadaki konumunu ne kadar iyi bilirseniz kendinizi o kadar iyi pazarlama olanağınız olur. Şirketin genel havasını da görüp orada mutlu olup olamayacağınıza karar verebilirsiniz.
  4. Hazırlık yapın: Yanınıza bir klasör içinde özgeçmişinizin birkaç nüshasını, referanslarınızın birer nüshasını ve not alabileceğiniz birkaç dosya kağıdı alın. Mülakatın sonunda sormak için de birkaç soru hazırlayın.
  5. İstekli görünün: Karşılaştığınız insanların elini sağlam sıkın ve onlarla mümkün olduğu kadar sık göz teması kurmaya çalışın, böylece özgüveninizin tam olduğu anlaşılır. Aslında biraz heyecanlı olsanız bile kendinden emin bir ses tonuyla tane tane konuşun.
  6. Dinlemeyi Bilin: Mülakatta dikkat edilmeyen özelliklerden biri de iyi bir dinleyici olmaktır. Hem konuşan insanları iyi dinlemelisiniz, hem de satır aralarını okuyabilmelisniz. Bazen neyi söylemedikleri de neyi söyledikleri kadar önemlidir.
  7. Sorulana cevap verin: Adaylar bazen sorulan sorulara cevap vermeye dikkat etmiyorlar. Size ne sorulduğundan emin olun ve tam anlamadıysanız tekrar sorun.
  8. Belirgin örnekler verin: Geçmişinizle ilgili vereceğiniz kesin bir örnek anlatacağınız elli hikayeden daha çok akılda kalır. Başarılarınızı ve eşsiz yönlerinizi vurgulayan örnekler bulun. Geçmiş başarılarınız gelecekte de performansınızın iyi olacağının bir göstergesi olabilir.
  9. Soru sorun: Birçok aday mülakatta soru sormaz ve önemli bilgileri öğrenme fırsatını da kaçırır. Soracağınız sorular şirket ve iş hakkında ilgili olduğunuzu gösterir.
  10. İşin ucunu bırakmayın: İster e-postayla, ister mektupla olsun, başvurunuzun peşine düşmeniz takdir edilecektir. Kendinizi pazarlamak için bu son fırsatı iyi değerlendirmelisiniz. Mülakatta kendinizden emin ve sakin görünmelisiniz. Yapabileceğinizin en iyisini yapmak için de iyi hazırlanmanız gerekiyor. Mülakatın nasıl geçeceğini tahmin etmek olanaksız, fakat bu kurallara uyarsanız daha az heyecanlanırsınız. Kendinizi en iyi şekilde tanıtmaya hazır olursunuz.