Yaşam

Göz sağlığını korumanın püf noktaları

Vücudun en önemli ve en kıymetli organlarının başında göz geliyor. Peki özellikle teknoloji bağımlılığıyla birlikte tehlike altında olan gözlerinizi korumanın yollarını biliyor musunuz? ABD Ulusal Göz Enstitüsü (National Eye Institute), göz sağlığını korumak için yapmanız gereken basit kuralları şöyle sıralıyor:

Glokom (göz tansiyonu), diyabet ya da yaşlılığa bağlı ortaya çıkan göz hastalıklarının kesin teşhisi için mutlaka kapsamlı bir göz testi yaptırın. Birçok hastalıkta olduğu gibi ailenizin göz sağlığı geçmişini öğrenin. Çünkü hastalıkların çoğu kalıtsaldır. Ailenizin göz sağlığı geçmişini bilmek sizin yüksek risk grubunda olup olmamanızın belirlenmesinde yardımcı olacaktır. Sağlıklı bir kiloda olmaya özen gösterin. Aşırı kilolu ya da obez olmak diyabet, görme kaybı, göz diyabeti gibi diğer hastalıklara yakalanma riskini önemli bir ölçüde yükseltiyor. Eğer kilo probleminiz varsa göz doktoruna da gitmeyi ihmal etmeyin.

Gözlerinizi dinlendirmeyi unutmayın

Yaptığınız işi göz önünde bulundurarak çalışırken ya da bilgisayarda oyun oynarken mutlaka koruyucu gözlük kullanın. Sigarayı bırakın ya da hiç başlamayın. Sigara içmek vücudun geri kalanı gibi gözler için de zararlı. Araştırmalar, sigaranın yaşa bağlı olarak ortaya çıkan ve körlüğe neden olabilecek benek oluşumu, katarakt ve göz sinirinin zarar görmesi riskini yükselttiğini gösteriyor. Vazgeçilmez aksesuarlardan biri olan güneş gözlüğünü kullanarak hem havalı görünüp hem de göz sağlığınızı koruyabilirsiniz. Güneş gözlüğü satın alırken UV-A ve UV-B ışınlarını yüzde 100 önlediğine emin olun. Gözlerinizi dinlendirin. Özellikle bilgisayar başında çok zaman geçiriyorsanız ya da uzun bir süre tek bir şeye odaklanıyorsanız göz kırpmayı unutabilirsiniz ve gözleriniz kuruyabilir. Bu nedenle her 20 dakikada bir gözlerinizi yaptığınız işten uzaklaştırıp gözlerinizin dinlenmesini sağlayarak göz yorgunluğunu önleyebilirsiniz. Ellerinizi ve kontak lenslerinizi düzenli olarak temizleyin. Enfeksiyon riskinden kaçınmak için kontak lensinizi takmadan ya da çıkartmadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın.

Riskli grupta mısınız?

Katarak riski yaşla birlikte yükselmektedir. Katarak hastalığında diğer risk faktörleri ise şunlar:

Diyabet gibi hastalıklar sigara ve alkol kullanımı güneş ışığına doğrudan maruz kalmak gibi çevresel faktörler. Diyabetik retinopati hastalığında tüm diyabet hastaları risk altındadır. Özellikle diyabet olan kadınlarda diyabetik retinopati önemli bir sorun olabilir. Diyabette gözün bütün bölümleri etkilenir. Görme kaybının nedeni ise retina damarlarda ortaya çıkan değişikliklerdir. Bu durum “diyabetik retinopati” olarak tanımlanır. Göz içi basıncının sıklıkla yükselmesi nedeniyle görme sinirinin hasara uğramasıyla ortaya çıkan glokom hastalığı özellikle ileri yaşlarda daha çok görülüyor.