Gösteriş: Kadınlar, Tarih, Feminizm
“Görünmeyen kadını görünür kılma çabası” ya da Gerda Lerner’in ifadesiyle “Kadınların tarih öncesinden kadın tarihine geçiş” aşaması… İyi kötü bir erkek tarihi yazılmış yazılmış olmasına da, kadının tarihi hala emekleme safhasında. Her zaman “meçhul askerden daha meçhul birisi vardır: meçhul askerin karısı”.
Britanyalı sosyal tarihçi Carol Dyhouse çalışmalarını özellikle toplumsal cinsiyet alanında yoğunlaştıran önemli bir araştırmacı. Dyhouse, Gösteriş başlıklı bu kitabında dikkatini kadınlığın, kadın bedeninin kamusal alanda sergilenmesine çeviriyor. Bazen biraz öncesine, bazen biraz sonrasına atıfta bulunsa da objektifini 20. yüzyıla, tüketim çağı kültürüne odaklayarak kadın kimliğinin tarihsel gelişiminin incelenmesine katkıda bulunuyor. Bunu yaparken klasik tarihçinin pek de gönül indirmeyeceği kaynaklara yöneliyor Dyhouse: Alışılagelmiş literatürü değerlendirmenin yanında, tekstil müzelerine dalıyor, dönemin moda dergilerini karıştırıyor, Hollywood filmlerinde iz sürüyor, öne çıkan kimi isimlerin hayat hikayelerini merak ediyor, parfüm adlarındaki sembolleri anlamlandırıyor…
Bir yanıyla kadın vurgulu alternatif bir 20. yüzyıl tarihi sunuyor bize; öte yandan, şu kışkırtıcı soruyu da gündeme getiriyor: “Gösteriş” kadınların ataerkil düzene sakince boyun eğmesi midir, yoksa tam tersine bu düzeni kendi silahıyla vurarak erkek egemen sisteme bir meydan okuması mıdır?
Gösteriş: Kadınlar, Tarih, Feminizm
Yazar: Carol Dyhouse
Çevirmen: Duygu Akın
YAyınevi:
Yayın Tarihi: 2015
Dil: Türkçe
Kapak: Kağıt Kapak
Sayfa: 272 sayfa
ISBN-10: 9750726200
ISBN-13: 978-9750726200
Boyutlar: 13.5 x 19.5 cm