ÖzelPortreler

Sanata Adanmış Bir Hayat: Aliye Berger

Aliye Berger, 1903 yılında İstanbul’da doğdu. Sanatçı bir aileden gelen Berger, Şakir Paşa’nın kızı Halikarnas Balıkçısı ile Fahrünisa Zeid’in kardeşi, Füreyya Koram ile Nejat Devrim’in teyzesiydi.

Aliye Berger, İstanbul’daki Fransız okullarında eğitim gördü, resim ve piyano dersleri aldı. 1924 yılında, Türkiye’de bulunan Macar keman virtüözü ve pedagog Karl Berger’den ders alan sanatçı, 1935 ile 1939 yılları arasında Berlin ve Paris’te kardeşi Fahrünisa Zeid’in yanında kalarak sanat hareketlerini izledi.

1947 yılında Karl Berger ile evlenen Aliye Berger, altı ay sonra eşi ölünce Londra’ya giderek John Buckland Wight atölyesinde heykel ve gravür çalıştı. 1951 yılında Türkiye’ye döndüğünde ilk kişisel sergisini açtı. Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği’nin 1954 yılında İstanbul’da toplanan kongresi nedeniyle Yapı Kredi Bankası’nın düzenlediği yarışmada ilk yağlı boya çalışmasıyla birincilik ödülünü aldı. Bir yıl sonra ise İkinci Tahran Bianal’inde ikincilik ödülünü kazandı.

Aliye Berger, desen ve yağlı boya tablolar yaptıysa da çoğunlukla oyma-baskı tekniğinde, siyah-beyazın ara tonlarında yapıtlar verdi. Zımpara kağıdı, kasap kağıdı ve tülbent gibi değişik malzemeleri kullanan sanatçı, günlük yaşamın kalıplarını, İstanbul’un çeşitli köşelerini bazen gerçekçi, bazen de fantastik biçimde, özgün bir lirizim ve dışavurumculukla yansıttı.

Aliye Berger, 9 Ağustos 1974’de hayata veda etti.

Daha Fazla Bilgi İçin:

Wikipedia- Aliye Berger